Behandelingen

Bij Hondentrimsalon Spaubeek kan je hond terecht voor verschillende soorten trimbehandelingen, waaronder ontwollen, plukken, uitdunnen en inkorten d.m.v. effileren, knippen en/ of scheren.

Een standaard trimbehandeling is altijd inclusief wassen, föhnen, nagels knippen en oren reinigen.

Naast de standaard trimbehandelingen kunt u bij mij ook terecht voor enkel:
Wassen, föhnen en uitborstelen;
Nagels knippen

Wassen en drogen

Om een hond mooi te kunnen trimmen is het van groot belang dat de vacht van de hond schoon en droog is. Daarom krijgt de hond bij mij minimaal twee wasbeurten. Bij de eerste wasbeurt gebruik ik een reinigende shampoo die alle vuiligheid goed verwijderd en bij de tweede wasbeurt gebruik ik een shampoo aangepast op de vachtsoort. Deze tweede shampoo laat ik enkele minuten inwerken, zodat de ingrediënten de tijd krijgen om hun werk te kunnen doen op huid & haar.

Nu de vacht goed schoon is, krijgt de hond een aangepaste conditioner om extra voeding en textuur aan huid & haar te geven. Doordat ik deze inmasseer en enkele minuten laat inwerken, is dit tevens een relaxmoment voor de hond.

De producten die ik gebruik zijn uitsluitend van Nature’s Specialties.

Na het wassen is het tijd om de vacht te drogen. Hiervoor gebruik ik de waterblazer welke voorzien is van verschillende opties die ik gebruik om op verschillende manieren te kunnen drogen (wederom afhankelijk van het vachttype).

De vacht moet echt 100% droog zijn en mag niet vochtig aanvoelen, want vochtige haren gaan krullen, waardoor we niet gelijkmatig kunnen knippen. Een vacht die half gedroogd is en half aan de lucht gedroogd is, zal een ongelijk en rommelig resultaat geven en zo wil ik de honden natuurlijk niet de deur uit laten gaan.

Als extra maak ik bij het drogen ook wel eens gebruik van een badjas en een hoodie. Deze helpen mij een handje bij het droogproces, waarbij de hoodie ook voor extra geborgenheid en rust zorgt.

Nagels knippen

Een hond met een normale stand van de voet en met voldoende beweging slijt zijn nagels op natuurlijke wijze, waardoor het knippen vaak niet nodig is. Echter kan het zijn dat door verschillende oorzaken de nagels van uw hond te lang zijn. Zeker de duimnagels en indien aanwezig de hubertusklauwen dient u goed in de gaten houden, want deze raken de grond niet waardoor ze zichzelf niet kort kunnen houden.

Te lange nagels belemmeren het afwikkelen van de voet dat weer nadelige gevolgen met zich mee brengt. De hond heeft last met lopen (gaat mank lopen) en ervaart pijn.

Voor € 7,50 kunt u bij mij terecht voor enkel knippen van de nagels.

Ontwollen d.m.v. de was- en blaasmethode

Ontwollen doe ik bij honden met een stokvacht. Deze honden hebben een dubbele vacht; dekhaar met onderwol. Voorbeelden van rassen zijn: Herdershonden, Huskeys, Keeshonden, Berner Sennenhonden en New Foundlanders.

Om deze vacht uit te dunnen pas ik de was- en blaasmethode toe en komt er geen schaar of scheerapparaat aan te pas (behalve bij de voetjes). Dat betekent dat de hond direct in bad gaat en ik hem eerst ga voorwassen met een reinigende shampoo. Daarna wordt hij voor een tweede keer gewassen met een speciale ontwol shampoo. Tot slot gebruik ik voor een optimaal resultaat nog een ontwol conditioner.  

Het droogproces gebeurt met de waterblazer op een krachtige, maar voor de hond draaglijke stand. De wol die loszit wordt er nu zo uitgeblazen. Na het drogen loop ik de vacht nog één keer voorzichtig na met een speciale ontwol kam. Hierbij kijk ik of er nog wol vastzit in de vacht (vaak gedraaid of geklit) die ik er dan voorzichtig uitkam.

Mijn advies bij deze vachten is om thuis niet te veel/ te vaak te borstelen. De kans bestaat dan dat er haren uitgeborsteld worden die nog niet zover zijn om los te laten, waardoor de haarcyclus wordt verstoord met als gevolg een continue rui.

Plukken

Heeft uw hond een ruwharige vacht en wilt u graag dat deze geplukt wordt? Dan kunt u daarvoor bij mij terecht.

Een ruwharige vacht die wordt geplukt is harder, glanzender, waterafstotend, vol van kleur en klit minder snel in tegenstelling tot een geknipte of geschoren vacht.

Afhankelijk van uw wens en de interval die tussen de behandelingen zit, kan de vacht geplukt of gestript worden.

Plukvacht

Indien er een half jaar of langer tussen de behandelingen inzit, spreken we over een plukvacht. De vacht bestaat dan uit twee lagen: de bovenvacht (hardere, ruwere dekharen) en de ondervacht (zachte onderwol). Bij een halfjaarlijkse plukvacht pluk ik alle dekharen, waardoor alleen onderwol blijft staan.

Stripvacht

Wil je een gedekter en natuurlijker resultaat, dan kunnen we een stripvacht creëren. Dit wil zeggen dat de vacht meerdere lagen krijgt in tegenstelling tot de plukvacht. Bij een stripvacht delen we de bovenvacht in tweeën en plukken we iedere 12-16 weken de helft van de bovenvacht. Dit is minder belastend voor de hond en zorgt ervoor dat de hond er het hele jaar door netjes bijloopt.

Uitdunnen van Spaniel- en Settervachten

Bij de vacht van Spaniel- en Setterhonden groeit het zachte haar (de wolvacht) door de dekharen heen. We noemen deze vachtsoort ‘langhaar met weinig wol’. De trimtechnieken die worden toegepast zijn ontwollen, plukken en effileren in het gewenste model of de rasstandaard.

De trimbehandeling bestaat uit de standaard was- en droogmethode. Het föhnen doe ik met een borstel in de haarrichting mee, zodat de vacht een strak en glad resultaat krijgt. Het uitdunnen of inkorten doe ik door te plukken met speciale plukvingers en eventueel nog met behulp van een effileerschaar en kam.

Voorbeelden van rassen zijn de Engelse Cocker Spaniel, de Engelse Springer Spaniel, de Ierse Setter, maar ook de Golden Retriever en de Flatcoated Retriever worden volgens deze uitduntechniek getrimd.

Inkorten d.m.v. effileren

Bij de inkort effileervachten behoren de vachtsoorten ‘zijdehaar’ en ‘langhaar met veel wol’. Rassen die hier o.a. in voorkomen zijn de: Maltezer, Shih Tzu, Lhasa Apso, Yorkshire Terriër, Boomers en sommige Doodles.

Ook bij deze vacht is het was- en droogproces vantevoren cruciaal! Als de vacht niet schoon en niet helemaal droog is, zal het eindresultaat rommelig en ongelijk zijn.

Naast het gebruik van de effileerschaar kan het zijn dat ik ook gebruik maak van opzetkammen op mijn tondeuse. Zo kan ik op een snellere manier de lengte en de belijning in het model zetten om vervolgens af te werken met de effileerschaar. Indien ik geen gebruik maak van de opzetkammen, knip ik de gehele hond op de kam.

Knippen met rechte schaar

Knippen met behulp van de rechte schaar doe ik bij honden met een kroesvacht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Poedel, Spaanse & Portugese Waterhonden, Barbet of sommige Doodles.

Ook bij deze techniek is het van essentieel belang dat de vacht goed wordt voorgewerkt. Zodra de vacht kurkdroog is, in volume staat en goed doorkambaar is, kan het knipwerk beginnen. Dit doe ik met behulp van de rechte schaar en/ of opzetkammen om de lengte en belijning te bepalen.

Het model wordt in eerste instantie geknipt volgens de rasstandaard, tenzij anders met u besproken en bepaald.